Vodič za davanje bakšiša

Zanimljivosti 07.05.2016 0 shares 0 komentara Leteniza

Nije bakšiš grad u Turskoj, često kažu naši konobari. Svako od nas bio je barem jednom u dilemi šta je pristojno i šta bi trebalo, a šta ne bi trebalo? Pogotovo ako smo u inostranstvu, ili u većem društvu. Koliko novca je pristojno ostaviti osoblju restorana?

Gde je nepristojno ostavljati bakšiš?

U Japanu. Ovde je apsolutno neprihvatljivo ostavljati bilo kakvu novčanu naknadu konobaru koji vas je usluživao. U Japanu se ovo može shvatiti i kao uvreda. Kod njih je cena cena, i kraj priče.

Gde se ostavlja napojnica?

Svuda osim u Japanu. Čak i u Francuskoj i Austriji gde je bakšiš uredno uračunat u cenu, i dobićete ga kao stavku na svom računu. I ovde se veoma ceni gost koji konobara časti, a u zemljama gde u uslugu nije uračunat bakšiš, konobari mu se uvek potajno nadaju.

Koliku napojnicu ostaviti?

Standarna napojnica u Londonu iznosi 12,5 % od vašeg ukupnog računaU severnoj Americi, manje od 20 % je nepristojno. Ako odete u Grčku, na more, konobari će očekivati da im u najmanju ruku ostavite sav sitniš.

Gornja granica ne postoji, jer se retko ko uvredi ili oseća loše ukoliko dobije napojnicu kao račun, pa možda čak i više.

Ipak, konobari kažu da ako im već ostavljate veliku napojnicu, to ne znači da ste ih kupili i da sledeći put kada dođete moraju da igraju oko vas. Jednostavno ih pustite da na svoj način izraze zahvalnost. Ne brinite, u najmanju ruku će biti ljubazni, ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što se nadaju da ćete opet biti velikodušni.

Kada ne treba da ostavite napojnicu?

Ako je usluga zaista loša. Ako ste čekali konobara duže od 10tak minuta da vas uslui, ako ste hranu čekali duže od 30 minuta, ako je osoblje bilo neljubazno, ili nije znalo da vam odgovori na jednostavna pitanja, kao što je ima li bibera u čorbi?

Ipak, ako vidite da se konobar trudi i da se izvinjava što još nije doneo porudžbinu, verovatno nije do njega. Nemojte ga kažnjavati zbog toga. Ostavite bakšiš, promenite restoran.

Razočaranje

Aleksandar, koji radi u jednom restoranu prepričava nam smešnu situaciju koja mu se nedavno desila.

– Na večeri je bilo 5 ljudi. Dve vegeterijanke, jedna devojka alergična na kikiriki, jedan momak koji ne jede luk,i još jedan čovek koji ne jede gluten. Zaista sam se pomučio da im svima odaberem jela koja mogu da jede, i lično pazio da kuvar nešto ne uradi pogrešno. Onda su na red došla vina, prošetali su me kroz nekoliko zemalja, i godina, da bi konačno odabrali jednu flašu. Na kraju, račun je bio veliki. Plaćali su u kešu. Kada sam krenuo da vratim kusur, gospodin me je potapšao i rekao da ne treba, da sam zaslužio. Otišao sam i otvorio šaku. U njoj je bilo 20 dinara – završava svoju priču ovaj ugostitelj.

Ovakve situacije su česte. Gosti misle da su učinili veliko delo, a osoblje je razočarano. Da li je bitno samo ostaviti napojnicu, pa makar ona bila i mala, ili se računaju samo one značajnije?

Izvor: 

Komentari