Izabran najbolji restoran na svetu!

Zanimljivosti 22.06.2016 0 shares 0 komentara

Osteria Francescana izabrana je za najbolji restoran na svetu na svečanoj ceremoniji u New Yorku.

Prošlogodišnji španski pobednik El Celler De Can Roca završio je na drugom mestu.

Prestižan izbor gde se bira 100 najboljih restorana na svetu noćas je održan u New Yorku gde je titulu najboljeg u Evropi i svetu zauzela italijanska Osteria Francescana iz Modene.

"Želim zahvaliti svojoj ženi i mom timu koji se brine o restoranu. Želim zahvaliti svima, bilo je teško... jako teško, ali naš posao se oko toga i vrti! Kuhinja je mesto gde se radi i stalno se mora postizati više. Mislimo li i na buduće kulture najvažnija je namirnica. Kultura donosi znanje, a znanje donosi osveštenost." izjavio je Massimo Bottura, glavni chef pobedničke Osterie Francescane te pozvao chefove u publici da mu pomognu oko novog projekta koji namerava pokrenuti u Brazilu ovog avgusta.


NEW YORK, NY - JUNE 13: LAVAZZA brand ambassador and chef Massimo Bottura (R) celebrates his #1 Best Restaurant Award with Lara Gilmore at the World's 50 Best Restaurants 2016 Awards at Cipriani Wall Street on June 13, 2016 in New York City. (Photo by Bryan Bedder/Getty Images for Lavazza)

Bryan Bedder / Getty Images for Lavazza

Drugo mesto pripalo je prošlogodišnjem pobedniku španskom El Celler De Can Roca, dok je treće mesto zauzeo tim restorana Eleven Madison Park. Ove godine bilo je dosta izmena pa su pravo razočaranje bili D.O.M, Dinner by Heston Blumenthal i Gaggan, dok su ih zamenili Asador Extebarri na 10. mestu, Steirereck na 9. mestu i Mirazur na 6. mestu.


Nagrada za životno delo pripala je francuskoj gastro ikoni chefu Alainu Passardu koji vodi pariski L'Arpège dok je nagrada za najbolju cheficu pripala Dominique Crenn iz američkog restorana Atelier Crenn.

Top lista 10 najboljih:

1. Osteria Francescana, Modena (Italija) – Najbolji restoran u Evropi i na svetu

2. El Celler de Can Roca, Girona (Španija)

3. Eleven Madison Park, New York (SAD) – Najbolji restoran u Severnoj Americi

4. Central, Lima (Peru) – Najbolji restoran u Južnoj Americi

5. Noma, Kopenhagen (Danska)

6. Mirazur, Menton (Francuska)

7. Mugaritz, San Sebastian (Španija)

8. Narisawa, Tokio (Japan) – Najbolji azijski restoran

9. Steirereck, Beč (Austrija)

10. Asador Etxebarri, Atxondo (Španija)

Komentari