Cigare - pravila ponašanja

Zanimljivosti 12.04.2016 0 shares 0 komentara

Danas na internetu, ali i okolini u kojoj živimo nailazimo na svakakva luda, nekima neprihvatljiva, a ponekad i divlja ponašanja te norme društva, ali još uvek postoji jedno mesto gde se prioritet stavlja na dobre manire i etiquette – a to je salon uživaoca cigara.

Zino Davidoff je zaslužan za manire koje danas znamo kao “cigar etiquette”. Čak je napisao i knjigu o tome. Zino je naime onaj istinski, pravi gospodin i to od samog izgleda, načina odevanja pa sve do načina na koji uživa cigare.

Govorimo o onim pravim manirama “starog sveta”; vremena kada su gospoda otvarala vrata damama, i kad su se skidali šeširi ulaskom u neku prostoriju.

Iako su i neki od tih običaja preživeli te se primenjuju, danas u društvu jednostavno prolazi sve, a ulazak u neki salon uživaoca cigara biće kao ulazak u neki bizaran svet.

Ne mislim pritom da salon uživaoca cigara okuplja samo neku umišljenu, nedodirljivu gospodu koja gleda na svet s visine; već sasvim nešto suprotno.

Shodno tome postoje i određena pravila ponašanja kako postati bolji uživaoc cigara. Prema današnjim normama i navikama, neka pravila gospodina Davidoffa su previše “viktorijanska”, na primer, cigaru bi trebalo držati između kažiprsta i palca, a ne između kažiprsta i srednjeg prsta. Zino naime smatra da su te bivše metode više elegantne od današnjih.

Iako je verovatno u pravu, način na koji držite cigaru je prvenstveno vaša lična stvar.

Još jedno takvo pravilo koje valja spomenuti je skidanje brenda cigare pre pušenja, a kako ne bi reklamirali samog proizvođača, odnosno pokazivali koliko je vaša cigara skupa (ili jeftina). To pravilo se još uvek koristi kod pojedinih uživaoca cigara, ali ono je s vremenom dosta izbledelo, jer većina baš želi znati čiju cigaru pušite. To je ujedno i odlična tema za počinjanje razgovora.

Pogledajmo sada neka isprobana pravila i načela ponašanja uživaoca cigara koja se koriste i danas, a kao što je i pokojni jazz klavijaturista, Dave Brubeck rekao let’s Take Five.

Priprema cigare

Kad pripremate cigaru za pušenje, kapicu obavazeno odrežite originalnim rezačem kao što je rezač s duplom oštricom, rezač V oblika ili okrugli rezač tzv.cigar punch. Nemojte koristiti nožić, skalpel ili razne rezalice, a najbitnije od svega nikada nemojte zubima odgristi kapicu s cigare. Jednostavno, taj duvan je lošeg ukusa i kasnije možete samo imati probleme s raspadanjem cigare.

Kod pretpaljenja tzv. stopala, odnosno otvorenog dela cigare, imajte vremena i strpljenja te pritom držite otvoreni plamen što dalje od stopala cigare, ali opet dovoljno blizu da užarite duvan. Najbolje je koristiti šibice ili upaljač sa slobodnim otvorenim plamenom kako bi izbegli bilo kakva dodatna i nepotrebna sagorevanja duvana koja mogu uništiti ukus cigare.

Svakako cigaru za vreme paljenja držite u rukama, a ne u ustima kako bi videli šta radite.

Kada se stopalo zacrvenelo, polako dunite kako bi se žar pravilno rasporedio po celoj površini cigare. Možda će biti potrebno još dodatnog paljenja, najviše ako je cigara rađena od nešto masnijeg duvana – ti listovi su obično tamniji do crni i teže se pale.

Uglavnom šta god radili nikako nemojte cigaru paliti kao cigaretu, stavljajući u usta i paliti bližim plamenom jer vrlo lako duvan možete “prepaliti” i time dobiti loš žar i gorki ukus duvana.

Pušenje (uživanje) cigare

Možda ste primetili kako neki popuše cigaru u rekordnom vremenu. Vrlo verovatno se radi o bivšim ili aktuelnim pušačima cigareta; jednostavno imaju potrebu za češćim uvlačenjem dima, takozvanog – pufkanja.

Iako možda nikada niste pušili cigarete, cigaru pokušajte uživati tako da dim uvlačite jednom u minuti ili čak jednom u dva minuta. To omogućuje da se cigara i dim malo ohlade te tako kvalitetnije osetite aromu i blend duvana, a što je na kraju i cilj uživanja. Osim toga, uživanje cigare bi trebalo biti opuštajuće. Odvojite vreme i uživajte u njoj, kao što uživate u laganom žvakanju hrane. U suprotnom bi vam uživanje cigare moglo biti nešto što nećete doživeti onako kako bi trebalo, a razlog tome može biti samo vaša nestrpljivost.

Pepeo

Mnogi uživaoci cigara jednostavno kao da igraju igru ko će zadržati više pepela na cigari. Zabavna igrica, ali nikako nije ispravan način pušenja cigare. Koliko li je samo puta papeo pao na odeću, sto ili nepoželjno mesto.

Dovoljno, odnosno idealno, je od pola inča do jednog inča (2,5 cm) pepela. Pepeo služi i kao svojevrsni filter te vam omogućava da uvlačite nešto hladniji dim cigare. Kad dođete do te granice od 2 cm nežno prebacite pepeo u pepeljaru. Možete čak rotirati cigaru/pepeo o zidove pepeljare kako bi nežno ispao te oblikovao uredni konusni završetak. Uglavnom nikada pepeo ne bacajte na pod ili obližnju teglu s cvećem.

Gašenje cigare

Da li ste jedna od onih osoba koja svoju cigaru popuši do samog kraja? Nema ničeg lošeg u tome, ukoliko cigara ima konstantan i fini ukus do samoga kraja. Ima cigara koje su fine do poslednjih milimetara, ali u većini slučajeva cigara postaje gorka na zadnjih nekoliko centimetara. Ako ste osoba koja želi rešiti i zadnji milimetar svoje cigare, jer ste je eto platili puno, stvari će u vašoj karijeri kao uživaoca cigara postajati samo gore. Baš naprotiv, ako cigara postane gorka na samom početku te se ukus ne popravlja, jednostavno je odložite i pustite da se ugasi. Kad je puštate da se gasi, nemojte je uništavati i gužvati kao cigaretu. Takvo agresivno gašenje će samo rezultirati neugodnim i kiselim mirisom te priličnim neredom u pepeljari i na stolu.

Lančano (stalno) pušenje

Znam prijatelja koji je “lančani pušač”. Ne prođe ni minut od gašenja cigare, kad se poput magije, nova pojavi u njegovim ustima, a uvek su to odlične cigare.

Naime, nema ničeg lošeg ukoliko popušite i nekoliko cigara na jednom sedenju, naravno, ako možete to podneti, ali svakako je preporučljivo nepcima dati malo odmora od dima. Pokušajte pričekati barem pola sata ili sat vremena pre pripreme sledeće cigare. Možete čak pročistiti nepce bitter lemonom ili sokom od limete.

Stalnim lančanim pušenjem možete pregoreti nepce. Prva cigara možda ima odličan ukus, ali bez pauze, nemojte se čuditi da sledeća cigara ima loš ukus.

Ponovimo, uživanje cigare je nešto što treba biti opuštajuće i nešto gde treba uživati u ukusima i aromama duvana.

Ako uzmete pauzu između cigara, ili čak maksimalno odužite pušenje jedne cigare, vrlo je verovatno da ćete istinski uživati u onome što ste platili.

Uglavnom ovo je nešto što možete primeniti pri sledećem uživanju cigare. Imajte na umu da ovde navedena pravila ponašanja možete primeniti bilo gde i bilo kada se nađete u nekom društvu uživaoca cigara. Nije na odmet završiti na ovaj način – bolje biti gospodin koji uživa u cigari, nego pušač cigare koji nije gospodin.

 

Komentari